Tip van de maand Besef goed in welke ruimte u zich bevindt alvorens er een schoonmaak methode op los te laten.

Waarom en hoe kan men een harde vloer machinaal schrobben of strippen en waterzuigen?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Waarom en hoe kan men een harde vloer machinaal schrobben of strippen en waterzuigen?

Benodigdheden machinaal Strippen en Waterzuigen:
— eenschijfsmachine incl. Meeneem-schijf en pads
— waterzuiger met hulpstukken
— randreinigingsapparaat met pads
— rol-emmers 1 zonder pers en met maatverdeling t.b.v. Stripper inzetten & 1 met pers t.b.v. Neutraliseren
— maatbeker
— trekker
— dweilen
— schoonmaak doekjes
— plastic zakken en plakband
— stripper
— schoonmaak azijn
— lakmoespapier of pH-meter

Werkwijze en Werkvolgorde:
Voordat een ruimte wordt geschrobd of gestript, is het zinvol om voor de ingang plastic zakken te leggen, deze vast te plakken en daaroverheen schone, droge dweilen te leggen [bij Strippen een dweil welke eerst in de emmer met schoonmaak azijn gedompeld is en vervolgens uitgewrongen!]. Dit om te voorkomen dat overige, schone vloeren worden bevuild door nat schoeisel of natte machinewieltjes. De dosering van het product dient op de dweilen te geschieden, opdat bij eventueel morsen de vloer of beschermlaag niet wordt aangetast.

De te behandelen ruimte wordt bevochtigd met het gekozen reinigingsmiddel of stripper, welke van te voren in een aparte emmer precies, volgens de gebruiksaanwijzing op de flacon, is gedoseerd. Op het moment van bevochtigen gaat de inweektijd in!

— En telkens als een met stripper behandelde oppervlak betreden is…… ALTIJD VOETEN VEGEN OP DE DWEILEN BIJ VERLATEN VAN HET INGEZETTE OPPERVLAK !!!!

Bij het verwijderen (strippen) van oude beschermlagen is bovendien indicatie of lakmoespapier nodig om de pH waarde van het water op de  vloer te meten. Hiermede kan men tevens controleren of de vloer goed is nagespoeld.

— betreft Stripper inzetten: dit kan d.m.v. doseer-tank aan boenmachine of d.m.v. Rol-emmer-combinatie, en met laatstgenoemde is de inzet / inwerktijd tijd korter waarbij het voordeel is dat terwijl de inwerktijd gaande is … word ook direct geboend en ik heb met deze methode betere resultaten geboekt dan met doseer-tank aan boenmachine. Ook het tussentijds bij natten is eenvoudiger.

— tijdens het strippen angstvallig de kabel intrekken met dweil eromheen ZODAT KANS OP LEKKEN TOT EEN MINIMUM BEPERKT WORD EN ZELFS VOLLEDIG GEËLIMINEERD KAN WORDEN !!!
Hierna een illustratie van het Schrobben en Strippen voorbereiden en bevochtigen

Na het Schrobben / Strippen volgt het Waterzuigen
Hierna een illustratie van Schrobben en Waterzuigen,

Waterzuiger na het Schrobben behoeft geen specifieke aandacht. Het is wel raadzaam een werkvolgorde danwel richting aan te houden.

Waterzuiger na het Strippen behoeft enkele aandachtspunten:

De waterzuiger telkens voorbereid plaatsen op een droog gedeelte en indien er geen droog gedeelte is, creëer er een  als volgt;

— rol eerst de elektriciteitskabel van de waterzuiger om de handgreep en ga naar plek waar begonnen is met schrobben en plug daar de stekker in en zuig direct benodigd stuk waar de waterzuiger op geplaatst kan worden en de bedienende persoon erbij kan staan met voeldoende ruimte om de Waterzuiger te bedienen.

— direct na het zuigen het oppervlak met een dweil die is ondergedompeld in de azijn oplossing en vervolgens uitgewrongen behandelen.

— vervolgens 1 of 2 dweil(en) die is/zijn ondergedompeld in een azijn oplossing, vervolgens uitgewrongen neerleggen op het behandelde gedeelde dusdanig dat dweil(en) zo liggen dat de Waterzuiger eroverheen gereden kan worden en de wieltjes direct schoon zijn en geen sporen maken omdat er nog stripper en of vuil boen water residuen aan zitten danwel achterblijven.

Na het Waterzuigen volgt het neutraliseren van de vloer met schoonmaak azijn met behulp van rol-emmer-combinatie of trekker met dweil!