Tip van de maand Meng nooit schoonmaakmiddelen ook niet met andere chemie!

Wat kan ik doen aan aanslag op vaat uit vaatwasser?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Als u weet Hoe kun je verstopping voorkomen van wasbak en vaatwasser?

Dan vraagt u zich wellicht af wat kan ik doen aan aanslag op vaat uit vaatwasser?

Allereerst zijn er een aantal redenen waardoor aanslag op vaat uit vaatwasser kan komen namelijk:

  1. De vaat word ingeruimd zonder vooraf grove etensresten te verwijderen
  2. De vaatwasser kan dit simpelweg niet verwerken met verstopping tot gevolg
  3. Verkeerd inruimen: denk hierbij aan kopjes, schalen die niet op zijn kop geplaatst zijn daar blijft gedurende het wasprogramma en erna water in staan ‘en dit is geen schoon water, maar gecombineerd met resten vuil en vaatwasmiddel
  4. De vaatwasser word enkel maar gebruikt in spaarstand en of minst warme instelling: ‘minst lange programma’ (bijvoorbeeld glazen kunnen wel in goedkope stand en vette pannen worden enkel maar schoon met het heetste/langste programma)
  5. Verkeerde vaatwas middel/blokjes: -de goedkope middelen zijn echt slechter dan de bekendere, maar duurdere middelen
  6. Het is een zeer oude vaatwasser die wel altijd goed gebruikt is, maar simpelweg versleten.

TIP Vaatwasser inruimen? Altijd eerst grove etensresten verwijderen (m.b.v. houten of kunststof lepel / schrapper) van / uit borden, pannen, bestek en of overige keukengerei (dus afschrappen in afval bak/zak) Dan pas spoelen, dan in vaatwasser plaatsen en of vaatwassen.

TIP Vaatwasser inruimen? Plaats alles op z’n kop zodat ’t uit kan lekken
— te vette niet voor gespoelde pannen/schalen worden tezamen met glaswerk gewassen: -gedurende het wasprogramma word het vet door hele vaatwasser geslingerd en vervuild het glaswerk (glaswerk kan meestal door enkel omspoelen nog schoner worden dan een verkeerd gecombineerde vaat in vaatwasser)

Toelichting:

Voor de hierboven genoemde punten geld telkens dat er residuen achterblijven, hetzij gecombineerd (etensresten/vet & vaatwasmiddel) hetzij enkel vaatwasmiddel

Wat u kunt doen aan vaat uit vaatwasser die aangeslagen is?

Allereerst de vaat grondig met de hand vaatwassen d.w.z. op de ouderwetse manier in een sopje {Bijvoorbeeld Dreft} en borstelen!
Er is namelijk nog steeds geen vervanging voor handmatige ondersteuning.

Vervolgens de vaatwasser controleren en waar nodig maatregelen nemen d.w.z. kijk het filter en reservoir na of er etensresten in zitten (meestal is het filter uitneembaar en kunt u deze onder de kraan afspoelen en borstelen) het reservoir kunt u simpelweg doorspoelen door er water in te gooien (eventueel met een beetje ontstoppingsmiddel WEL GOED NASPOELEN).

Zorg voor goede vaatwasblokjes

Dan laat u de vaatwasser de 1e maal draaien op het heetste/langste programma en met slechts enkele ‘hand gewassen aanslag loze’ kopjes en glazen, zodat deze feitelijk testobjecten zijn geworden!

Als u deze stappen heeft doorlopen kan het haast niet anders dat het resultaat verbeterd is…

Is dit niet het geval dan is er een technisch probleem en zit er niets anders op dan deze te laten repareren of de vaatwasser te vervangen!

 

Voorkomen? Begin bij het begin namelijk >>> Hoe kun je verstopping voorkomen van wasbak en vaatwasser?