Tip van de maand Besef goed in welke ruimte u zich bevindt alvorens er een schoonmaak methode op los te laten.

Hoe krijg je een koffie vlek uit een stoffen bank?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Hoe krijg je een koffie vlek uit een stoffen bank?

Om uit te leggen hoe u een koffie vlek uit een stoffen bank kunt krijgen is eerst wat voorinformatie nodig…

Voorinformatie:
Een koffie vlek uit een stoffen bank verwijderen kan niet met gewone huis tuin en keuken middelen gedaan worden!
Hiervoor is een water-zuiger en tapijtreinigingsmiddel nodig om überhaupt enig resultaat te bereiken!

Gegevens:
Bankstel zitting meestal opgebouwd als volgt: schuimrubber en tussenvulling op multiplex plaat
Deze klus vergt inspanning en uiterste concentratie!
Zelfs de kleinste fout tijdens behandeling blijft zichtbaar achteraf en vlekken door methode fouten zijn vrijwel niet te herstellen!
Dus rustig en gefocust te werk gaan!

Benodigdheden:
— dweilen (mogen ook badhanddoeken zijn)
— warm stromend watertappunt
— 2 emmers
— tapijtreinigingsmiddel (neutraal)
— vloeistofdichte (huishoud) werkhandschoenen
— waterzuiger (kleine is voldoende) evt. met smal hulpstuk
— zachte borstel
— schoonmaakdoekje (mag microvezel-doek zijn)

Methode:
— eerst alle benodigdheden klaarzetten nabij de werkplek. Dusdanig dat de route naar dichtstbijzijnde toiletpot t.b.v. waterzuiger legen & route naar watertappunt vrij bereikbaar is.

Let op! tijdens de benodigdheden klaarzetten 1 emmer vullen met warm water (die dient later binnen handbereik te staan)

— dweilen of badhanddoeken plaatsen als volgt: 1 droge (dweil of badhanddoek) onderop en 1 (dweil of badhanddoek) waarvan een rand klampvochtig gemaakt is er bovenop plaatsen en de (dweilen of badhanddoeken) onder het bankstel schuiven (uiteraard onder de te behandelen plek)
Opmerking: de dweilen dienen ter opvanging van eventueel lek / druppels

— vervolgens de vloeistofdichte handschoenen aan trekken en een beetje pure tapijt reiniger in de lege emmer doen (heel klein beetje, want een bodempje is ruim voldoende)

— vervolgens het schoonmaakdoekje {secuur} dompelen in de pure tapijtreiniger en de vlek inzetten verticaal van beneden naar boven dan horizontaal weg vervolgen

— vervolgens met de zachte borstel de plek borstelen (hou dezelfde volgorde aan als het inzetten)

— direct daarna een beetje warm water (uit reeds klaar staande emmer) overgieten in de emmer met het bodempje tapijtreiniger (dus feitelijk word het een emmer met gebruikersoplossing tapijtreinigingsmiddel)

— nu de borstel indopen en de plek borstelen en telkens opnieuw dompelen en het omringend gebied mee borstelen (dit is nodig voor het juiste effect)

Let op! Indien direct resultaat zichtbaar… vanwege deze handmatige (overigens niet door machine vervangbare) beweging, dan naar gelang behandelen door schuurbeweging naar wens! Rekening houdend met inwerktijd, dosering (puurheid tapijtreinigingsmiddel) en intrekken van water en reinigingsmiddel in het oppervlak (u wilt niet een diep ingetrokken vochtige substantie van oude koffie-vlek opgelost in tapijtreinigingsmiddel en water in de zitting van uw bankstel) >>> dit zou namelijk nare muffe lucht op kunnen leveren en mogelijk pas weken na de behandeling!

— vervolgens ENKEL MET SLANG is voldoende (mag ook met smal hulpstuk) van beneden naar boven water-zuigen dan direct het horizontale vlak (doe het gestaag en maak strakke klein beetje overlappende banen) u ziet precies waar u gebleven bent.

Toelichting: werk telkens 1 richting uit en als hele vlak behandeld is nogmaals dwars op vorige banen (u zult direct zien dat dit een nog beter resultaat geeft)

— Beoordeel en beslis of het nodig is om nogmaals te borstelen met oplossing tapijtreinigingsmiddel zo ja >>> uitvoeren!

— nabehandeling met schoon water d.m.v. borstel onderdompelen in emmer met schoon water en het reeds behandelde gebied na borstelen met schoon water (ook weer opletten dat het oppervlak niet te nat word ONNODIG veel vloeistof opbrengen levert enkel maar problemen op achteraf)

— wederom droog zuigen en dezelfde baanrichtingen toepassen als met fase oplossing tapijtreinigingsmiddel

Resultaat is vlek weg!

Hierna een eenvoudige illustratie van een stoffen bankstel en doorsnede met koffie vlek,