Tip van de maand Besef goed in welke ruimte u zich bevindt alvorens er een schoonmaak methode op los te laten.

Hoe kan ik een etensvlek uit stoffen bank verwijderen?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

ALLEREERST

Eten gemorst op stoffen bank? Opnemen met keukenpapier rest komt later

Toelichting: het is belangrijk dat u zo snel mogelijk het gemorste eten opneemt met keukenpapier (heeft u dat niet pak dan toiletpapier) zo word de schade beperkt.

Verder is het belangrijk te weten om welk soort vlek het gaat en adhok een vlek verwijderen valt al snel onder specialistisch schoonmaak – onderhoud denk hierbij aan hardnekkige mors vlek zoals een bord spaghetti laten vallen.

Bijvoorbeeld: een bord patat zonder saus laten vallen laat een ander soort vlek achter dan een bord patat met mayonaise & ketchup! Een ‘worst case scenario’ is een bord spaghetti (met saus) op stoffen bank laten vallen.

De patat zonder saus zal enkel een transparante vetvlek geven…
De patat met mayonaise & ketchup zal een nare oranje-bruinige vetvlek geven…
De spaghetti (met saus) zal eveneens een nare oranje-bruinige vetvlek geven…

Kortom wat is er op de stoffen bank gemorst? Als dit bekend is kan het juiste reinigingsmiddel gekozen worden.

Vet is te verwijderen met licht een alkalisch middel
Kleurstof is te verwijderen met een neutraal middel

Tapijt reinigingsmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort vervuiling in stoffen (of het nu een stoffen bank betreft of tapijt) en deze middelen zijn veelal licht alkalisch en vet, kleurstof en vuil opnemend.

Om uit te leggen hoe u een etensvlek uit een stoffen bank kunt krijgen is er dus eerst wat voorinformatie nodig…

Voorinformatie:
Een etensvlek uit een stoffen bank verwijderen kan niet met gewone huis tuin en keuken middelen gedaan worden!
Hiervoor is een water-zuiger en tapijtreinigingsmiddel nodig om überhaupt enig resultaat te bereiken!
De zogezegde eenvoudige trucjes en of wondermiddelen heb ik nog nimmer goed resultaat van gezien (ja op televisie)

Gegevens:
Bankstel zitting is meestal opgebouwd als volgt: schuimrubber en tussenvulling op multiplex plaat
Deze klus vergt inspanning en uiterste concentratie!
Zelfs de kleinste fout tijdens behandeling blijft zichtbaar achteraf en vlekken door methode fouten zijn vrijwel niet te herstellen!
Dus rustig en gefocust te werk gaan!

Benodigdheden:
— dweilen (mogen ook badhanddoeken zijn)
— warm stromend watertappunt
— 2 emmers
— tapijtreinigingsmiddel (neutraal)
— vloeistofdichte (huishoud) werkhandschoenen
— waterzuiger (kleine is voldoende) evt. met smal hulpstuk
— zachte borstel
— schoonmaakdoekje (mag microvezel-doek zijn)

Methode:

— eerst alle benodigdheden klaarzetten nabij de werkplek. Dusdanig dat de route naar dichtstbijzijnde toiletpot t.b.v. waterzuiger legen & route naar watertappunt vrij bereikbaar is.
Let op! tijdens de benodigdheden klaarzetten 1 emmer vullen met warm water (die dient later binnen handbereik te staan)

— dweilen of badhanddoeken plaatsen als volgt: 1 droge (dweil of badhanddoek) onderop en 1 (dweil of badhanddoek) waarvan een rand klampvochtig gemaakt is er bovenop plaatsen en de (dweilen of badhanddoeken) onder het bankstel schuiven (uiteraard onder de te behandelen plek)

Opmerking: de dweilen dienen ter opvanging van eventueel lek / druppels

— vervolgens de vloeistofdichte handschoenen aan trekken en een beetje pure tapijt reiniger in de lege emmer doen (heel klein beetje, want een bodempje is ruim voldoende)

— vervolgens het schoonmaakdoekje {secuur} dompelen in de pure tapijtreiniger en de vlek inzetten verticaal van beneden naar boven dan horizontaal weg vervolgen

— vervolgens met de zachte borstel de plek borstelen (hou dezelfde volgorde aan als het inzetten)

— direct daarna een beetje warm water (uit reeds klaar staande emmer) overgieten in de emmer met het bodempje tapijtreiniger (dus feitelijk word het een emmer met gebruikersoplossing tapijtreinigingsmiddel)

— nu de borstel indopen en de plek borstelen en telkens opnieuw dompelen en het omringend gebied mee borstelen (dit is nodig voor het juiste effect)

Let op! Indien direct resultaat zichtbaar… vanwege deze handmatige (overigens niet door machine vervangbare) beweging, dan naar gelang behandelen door schuurbeweging naar wens! Rekening houdend met inwerktijd, dosering (puurheid tapijtreinigingsmiddel) en intrekken van water en reinigingsmiddel in het oppervlak (u wilt niet een diep ingetrokken vochtige substantie van oude etensvlek opgelost in tapijtreinigingsmiddel en water in de zitting van uw bankstel) >>> dit zou namelijk nare muffe lucht op kunnen leveren en mogelijk pas weken na de behandeling!

— vervolgens ENKEL MET SLANG is voldoende (mag ook met smal hulpstuk) van beneden naar boven water-zuigen dan direct het horizontale vlak (doe het gestaag en maak strakke klein beetje overlappende banen) u ziet precies waar u gebleven bent.

Toelichting: werk telkens 1 richting uit en als hele vlak behandeld is nogmaals dwars op vorige banen (u zult direct zien dat dit een nog beter resultaat geeft)

— Beoordeel en beslis of het nodig is om nogmaals te borstelen met oplossing tapijtreinigingsmiddel zo ja >>> uitvoeren!

— nabehandeling met schoon water d.m.v. borstel onderdompelen in emmer met schoon water en het reeds behandelde gebied na borstelen met schoon water (ook weer opletten dat het oppervlak niet te nat word ONNODIG veel vloeistof opbrengen levert enkel maar problemen op achteraf)

— wederom droog zuigen en dezelfde baanrichtingen toepassen als met fase oplossing tapijtreinigingsmiddel

Resultaat is vlek weg!