Tip van de maand Besef goed in welke ruimte u zich bevindt alvorens er een schoonmaak methode op los te laten.

Wat is reinigen?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Wat is reinigen?

REINIGEN IS > het verwijderen van al het zichtbare vuil
REINIGEN IS > het verwijderen van de “voedingsbron” voor bacteriën

Een oppervlak kan op drie manieren gereinigd worden:
1) fysisch > oplossen
2) mechanisch > spoelen, spuiten, vegen, schrobben
3) chemisch > ontleden, omzetten

Meestal wordt een combinatie van deze drie manieren toegepast en worden bij de reiniging reinigingsmiddelen gebruikt. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het vuil losgeweekt wordt en ook los blijft. Er zijn zure, alkalische en neutrale reinigingsmiddelen.

Alkalische middelen zijn zeer geschikt voor de verwijdering van vetten en eiwitten. Zure middelen zijn vooral geschikt voor de verwijdering van kalk- en ijzeraanslagen. Deze twee soorten reinigingsmiddelen kunnen echter nogal agressief zijn ten opzichte van metalen. Zij veroorzaken bijvoorbeeld corrosie.

Neutrale middelen zijn oppervlakte-actief. Door dit middel wordt het water sterk verdeeld in zeer kleine druppeltjes, die in alle kleine hoekjes en gaatjes kunnen doordringen. De stof dringt zich tussen vuil en oppervlak en zorgt ervoor, dat het vuil ”in de oplossing” met het water blijft.
Vaak zijn aan reinigingsmiddelen stoffen toegevoegd om het effect te versterken. Dat is bijvoorbeeld het geval met schuimvormers, vet oplosmiddelen (emulgatoren), corrosie remmers e.d.

Naar > Wat is desinfecteren?

Of naar > Reiniging en Desinfectie in de praktijk

Of naar > Effectiviteit reiniging en desinfectie