Tip van de maand Meng nooit schoonmaakmiddelen ook niet met andere chemie!

Waarom hygiënisch verantwoord handen wassen in een vleeswarenbedrijf?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Waarom hygiënisch verantwoord handen wassen in een vleeswarenbedrijf?

Hygiënisch verantwoord handen wassen in een vleeswarenbedrijf een zeer belangrijk onderdeel van de persoonlijke hygiëne wat correct en regelmatig gedurende een werkdag dient te gebeuren!

Allereerst:
Handen wassen zoals meeste mensen het beschouwen is onjuist en zelfs tegengesteld namelijk: meeste mensen spoelen enkel hun handen even onder de kraan en noemen dit handen wassen terwijl het feitelijk verspreiden en voeden van bacteriën betreft!

Als men op dergelijke wijze de handen wast in een gerenommeerd vleeswarenbedrijf GA JE ER ONMIDDELLIJK UIT

Waarom?
De mens kan direct leiden tot productbesmettingen, maar ook indirect. mens als directe besmettingsbron: Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand drager is van ziekteverwekkende bacteriën. Dat kunnen Salmonella bacteriën zijn, als hij ooit eens daarmee contact had. Deze bacteriën kunnen in de ontlasting achterblijven , en via handen e.d. kan hij zijn omgeving -en dus ook de producten waarmee hij omgaat- steeds weer besmetten.

Omdat hijzelf niet meer ziek is van deze bacteriën, en omdat niemand kan zien of hij drager is zijn altijd twee maatregelen gewenst. Dat zijn:
a) geregelde controle van de ontlasting door de Bedrijfsgeneeskundige Dienst
b) het betrachten van een uiterste persoonlijke hygiëne: geregeld handen wassen met water en zeep – zeker na een bezoek aan het toilet -, de vingernagels kortgeknipt houden, geregeld -dat wil eigenlijk zeggen: dagelijks- onder de douche gaan, altijd schone werkkleding dragen.

Een tweede belangrijke opmerking in dit verband betreft de verzorging van wondjes aan handen, onderarmen en gelaat. Deze wondjes moet altijd goed verzorgd worden door de bedrijfsgeneeskundige dienst. Als men daarmee wacht, en er ontstaan ontstekingen, dan is het leed -in de vorm van besmettingen met de beruchte Staphylococcus aureus- niet te overzien.

De mens als indirecte besmettingsbron: mensen komen altijd en overal in aanraking net bacteriën en andere micro-organismen. Dat is niet te voorkomen. Uit een groot aantal onderzoekingen is gebleken, dat werkers in de vlees en vleeswarenindustrie een geheel eigen ‘flora’ van bacteriën op de handen hebben zitten. Deze geheel eigen flora is daar terecht gekomen door contact met de grondstoffen, de karkassen en de overige delen. Via de handen, maar ook via de kleding worden deze bacteriën overgedragen naar minder- of niet besmette oppervlakken van vleeswaren. Het is zaak, dat de werkers in een vleeswarenafdeling daar altijd op bedacht zijn!

Het grondig reinigen van handen en onderarmen is daarom een uiterst belangrijke zaak in een vleeswarenbedrijf!
Belangrijk is wel de aanwezigheid en bereikbaarheid van de hygiënevoorzieningen.
Globaal gesproken moet om tot hygiënisch werkgedrag te komen, aan twee voorwaarden voldaan zijn:

— DE WERKERS MOETEN HYGIENISCH KUNNEN WERKEN ? MIDELEN
— DE WERKERS MOETEN HYGIËNISCH WILLEN WERKEN ? MOTIVATIE

Het is lastiger om aan te tweede voorwaarde te voldoen dan aan de eerste.
Toch mogen bedrijven hierin niet tekort schieten.
Hier enkel het handen wassen uit de eerste voorwaarde behandeld

Hygiënisch verantwoord handen wassen gaat als volgt:
Door de handen en de onderarmen onder een stevige lauw/warm waterstraal en vloeibaar zeep te wassen (wassen door stevig de handen ineen te wrijven zo ook de onderarmen behandelen)
Na het wassen de handen droogmaken met handdoekpapier en of droger
Dan de handen behandelen met speciaal handen-desinfectiemiddel

Let op! in vleeswarenbedrijven zijn kranen, zeep, papier, desinfectie dispensers altijd automatisch (men hoeft dus niets aan te raken om handen te wassen) uiteraard zo ook het droog apparaat.

Tot slot:
Ik heb zelf in het verleden ook onderzoek verricht onder nieuwe medewerkers in een vleeswarenbedrijf en daarbij heb ik mensen eerst laten handen wassen zoals ze geleerd hebben, en denken dat het moet.
Vervolgens heb ik agar testen laten uitvoeren door de mensen een vinger afdruk op de agar tests te laten zetten.
Daarna heb ik voor gedaan hoe je echt je handen kunt wassen met erbij de garantie dat dit een betere methode is.
Vervolgens hebben de mensen deze methode uitgevoerd en direct erna weer agar vinger afdruk tests laten doen.

Beide test-soorten (agar tests) in een broedstoof 37 uur 37°C
En de mensen de uitslagen incl. de agar tests laten zien.

En altijd schrokken deze mensen zich rot en realiseerde opeens dat ze nog nooit eerder in hun leven echt hun handen gewassen hadden!

Bedenk wel dat hygiënisch handen wassen nodig is in voedselverwerkende industrie, slagerij, restaurants etc. etc., maar dat het normaal gesproken niet zo belangrijk is gezien het feit de besmetting kans vele male kleiner is en dat onder normale leefomstandigheden de mens wel enige resistentie heeft danwel over afweer mechanisme beschikt