Handen wassen zoals meeste mensen het beschouwen is onjuist en zelfs tegengesteld namelijk: meeste mensen spoelen enkel hun handen even onder de kraan en noemen dit handen wassen terwijl het feitelijk verspreiden en voeden van bacteriën betreft!
Als men op dergelijke wijze de handen wast in een gerenommeerd vleeswarenbedrijf GA JE ER ONMIDDELLIJK UIT
Waarom?
De mens kan direct leiden tot productbesmettingen, maar ook indirect. mens als directe besmettingsbron: Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand drager is van virussen (bijvoorbeeld coronavirus) en of ziekteverwekkende bacteriën. Dat kunnen Salmonella bacteriën zijn welke via handen zijn omgeving -en dus ook de producten waarmee hij omgaat- steeds weer besmetten.
De mens als indirecte besmettingsbron
Mensen komen altijd en overal in aanraking net bacteriën en andere micro-organismen. Dat is niet te voorkomen. Uit een groot aantal onderzoekingen is gebleken, dat werkers in de vlees en vleeswarenindustrie een geheel eigen ‘flora’ van bacteriën op de handen hebben zitten. Deze geheel eigen flora is daar terecht gekomen door contact met de grondstoffen, de karkassen en de overige delen. Via de handen, maar ook via de kleding worden deze bacteriën overgedragen naar minder- of niet besmette oppervlakken van vleeswaren. Het is zaak, dat de werkers in een vleeswarenafdeling daar altijd op bedacht zijn!
Het grondig reinigen van handen en onderarmen is daarom een uiterst belangrijke zaak in een vleeswarenbedrijf!
Belangrijk is wel de aanwezigheid en bereikbaarheid van de hygiënevoorzieningen.
Globaal gesproken moet om tot hygiënisch werkgedrag te komen, aan twee voorwaarden voldaan zijn:
— DE WERKERS MOETEN HYGIENISCH KUNNEN WERKEN ? MIDELEN
— DE WERKERS MOETEN HYGIËNISCH WILLEN WERKEN ? MOTIVATIE
Het is lastiger om aan te tweede voorwaarde te voldoen dan aan de eerste.
Toch mogen bedrijven hierin niet tekort schieten.
Hier enkel het handen wassen uit de eerste voorwaarde behandeld
Let op! in vleeswarenbedrijven zijn kranen, zeep, papier, desinfectie dispensers altijd automatisch (men hoeft dus niets aan te raken om handen te wassen) uiteraard zo ook het droog apparaat.
Ik heb zelf in het verleden ook onderzoek verricht onder nieuwe medewerkers in een vleeswarenbedrijf en daarbij heb ik mensen eerst laten handen wassen zoals ze geleerd hebben, en denken dat het moet.
Vervolgens heb ik agar testen laten uitvoeren door de mensen een vinger afdruk op de agar tests te laten zetten.
Daarna heb ik voor gedaan hoe je echt je handen kunt wassen met erbij de garantie dat dit een betere methode is.
Vervolgens hebben de mensen deze methode uitgevoerd en direct erna weer agar vinger afdruk tests laten doen.
Beide test-soorten (agar tests) in een broedstoof 37 uur 37°C
En de mensen de uitslagen incl. de agar tests laten zien.
En altijd schrokken deze mensen zich rot en realiseerde opeens dat ze nog nooit eerder in hun leven echt hun handen gewassen hadden!
Bedenk wel dat hygiënisch handen wassen nodig is in voedselverwerkende industrie, slagerij, restaurants etc. etc., maar dat het normaal gesproken niet zo belangrijk is gezien het feit de besmetting kans vele male kleiner is en dat onder normale leefomstandigheden de mens wel enige resistentie heeft danwel over afweer mechanisme beschikt.
(gemakshalve voor particuliere bezoekers hierna met klik op blik gemak waar mogelijk koppelingen naar betreffende producten bij bol.com verwerkt in tekst)
Zeep dispencer automatisch… (dreumex)
Iets moderner?
Zeepdispenser automatisch zwart
Wilt u meer weten over het Corona virus en meer dan is dit boek een aanrader. De eerste originele editie stamd uit 1998
Coronaviruses and Arteriviruses
Wellicht ook interessant voor u: Wat is een extreem voorbeeld van kruisbesmetting?