Tip van de maand Meng nooit schoonmaakmiddelen ook niet met andere chemie!

Reiniging en Desinfectie in de praktijk

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Reiniging en desinfectie onder te verdelen in

  1. Voor reiniging (Schoonmaak klaar maken van ruimte of afdeling, Voor spoelen, Visuele controle, Na laten drogen)
  2. Hoofd reiniging (Reinigingsmiddel klaarmaken en in schuimen / inzetten oplossing reinigingsmiddel, Afspoelen reinigingsmiddel, Laten drogen, ATP meten)
  3. Na reiniging (Desinfectiemiddel klaar maken en inzetten oplossing desinfectiemiddel, Na spoelen, Laten drogen, AGAR testen)

Voor reiniging

  • Schoonmaak klaar maken van ruimte of afdeling: Tijdens het machines en apparatuur demonteren. (grof vuil bijeen rapen, schrapen, vegen verzamelen en afvoeren naar betreffende afvalcontainer)
  • Voor spoelen: Wanden, vloeren, machines, apparatuur inclusief onderdelen, putjes, bordessen, (sommige afdelingen ook plafonds) met water 55ºC (waar nodig onder druk) voor spoelen / spuiten en waar nodig handmatig ondersteunen met behulp van borstels, schuursponzen en bezems tot alles ‘Visueel schoon is’.
  • Visuele controle: Kijk of grof vuil allemaal verwijderd is, machines en apparatuur goed gedemonteerd zijn. Kortom of er gestart kan worden met reinigen
  • Alles laten drogen

Hoofd reiniging

  • Reinigingsmiddel klaarmaken {alkalisch voor dagelijkse reiniging}: in schuim tank (Meeste reinigingsmiddelen bereiden met water van 55-60ºC)
  • In schuimen / inzetten oplossing reinigingsmiddel: alles van beneden naar boven in schuimen (inzetten) om lek strepen te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat alles goed “geraakt” wordt. Ook de niet direct zichtbare plaatsen. Een beter effect kan worden bereikt door het middel onder druk op te brengen of door de oppervlakken met een borstel te boenen. Meeste reinigingsmiddelen hebben een inwerktijd van 5 tot 15 minuten nodig) Maar let op! Niet in laten drogen! Indrogen beschadigd apparatuur en afwerk materiaal en bovendien zijn ingedroogde reinigingsmiddelen voor veel bacteriën een voedselbron! dus indien nodig nat spuiten.
  • Afspoelen reinigingsmiddel: Alles spoelen met water van 55-60ºC (waar mogelijk met hoge druk) en laten drogen
  • Periodiek Zuurreiniging uitvoeren: De zuurreiniging hier niet omschreven.
  • Periodiek Afspoelen Zuurreinigingsmiddel: De zuurreiniging hier niet omschreven.
  • Alles laten drogen
  • ATP meten

Na reiniging

  • Desinfectiemiddel klaar maken: vrijwel alle desinfectiemiddelen dienen met koud water klaar gemaakt te worden
  • Inzetten oplossing desinfectiemiddel: alles van beneden naar boven inzetten om lek strepen te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat alles goed “geraakt” wordt. Ook de niet direct zichtbare plaatsen. Afhankelijk van het type/soort desinfectiemiddel zal een inwerktijd van 5 tot 15 minuten nodig zijn. Maar let op! Niet in laten drogen! Indrogen beschadigd apparatuur en afwerk materiaal en bovendien zijn ingedroogde desinfectie middelen voor veel bacteriën een voedselbron!
  • Na spoelen: Het desinfectiemiddel direct na de inwerktijd goed verwijderen met koud water!
  • Alles laten drogen
  • AGAR testen

Toelichting

Het tussentijds laten drogen heeft een rede immers een goede desinfectie wordt “compleet” gemaakt door de oppervlakken na desinfectie en naspoelen zo goed als mogelijk te laten drogen. Het beste resultaat valt te bereiken met een goede klimaat beheers systeem in betreffende ruimte of afdeling.

Als de reiniging en desinfectie volgens dit schema zijn uitgevoerd, zullen de bacteriën weinig kans hebben uit te groeien tot grote aantallen. Immers hun:

  1. Voedingsbron is weggenomen (door de reiniging)
  2. Begin-aantal is sterk verlaagd (door de desinfectie)
  3. Waterbron is weggenomen (door de apparatuur te laten drogen)

In feite is het de verantwoordelijkheid van iedere leidinggevende binnen de voedselverwerkende industrie om:

  1. Toe te zien op de uitvoering van de reiniging en desinfectie van ruimten en apparatuur,
  2. De effectiviteit daarvan te controleren door visuele en bacteriologische controles.

Meer weten > effectiviteit reinigen