Tip van de maand Meng nooit schoonmaakmiddelen ook niet met andere chemie!

Hoe vaak dient een HACCP plan onderhouden te worden?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Hoe vaak dient een HACCP plan onderhouden te worden?

Een HACCP plan dient continue onderhouden, beheerd en bebezigd te worden!
HACCP kan worden omschreven als een preventief, in plaats van een correctief systeem, en het is een logische en wetenschappelijke benadering van toepassing op voedsel veiligheid en het beheer daarvan.

HACCP is namelijk niet een “zelfstandig” hygiëne systeem! Er zijn duidelijke vereisten, bekend als GMP’s (Good Manufacturing Practices) >>> vrij vertaald >>> (Goede Productie Praktijken), die eerst gerealiseerd dienen te worden voordat HACCP wordt overwogen.

Deze GMP’s werden gepubliceerd onder verordening 918/1999 van de Staatscourant of SABS 049:1989 / SANS 10049 (Food hygiëne Management) Een (Pre-requisite Program (PRP) >>> vrij vertaald >>> Een pre-vereiste programma (PRP) is fundamenteel voor het opzetten van HACCP-plannen.

Er zijn universele stappen die gevolgd dienen te worden om er zeker van te zijn dat het (PRP) adequaat en effectief is. In wezen, zal dit het implementatieproces HACCP vereenvoudigen en het levensvatbaar maken.

Als een hygiëne plan opgesteld en gedocumenteerd is dienen allen in het bedrijf van Senior Management niveau tot personeel op de hoogte gesteld te worden van het plan en dit beleid zal helpen bij de implementatie en het onderhoud van het hygiëne plan en het streven naar voedselveiligheid.