Tip van de maand Laat schoon wat schoon is. Maak schoon wat vuil is.
Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Gevolgen salmonella besmettingen

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Gevolgen salmonella besmettingen

Bijvoorbeeld bij vlees?

Gevolgen van Salmonella-besmettingen van het vlees zijn o.a.
— een ‘intensiever toezicht van de veterinaire instanties
— een vergroot risico voor bepaalde bevolkingsgroepen.

 

Toelichting:

Als door een klein foutje aan het begin van de vleeslijn het vlees besmet raakt met Salmonellabacteriën, als deze bacteriën ook nog kunnen uitgroeien door bijvoorbeeld een onvoldoende koeling niet door bakken of braden worden gedood, als dit vlees wordt gegeten door baby’s, peuter, bejaarden of door zieken, dan is de kans op een Salmonellose bijzonder groot.

Ziekten worden vaak veroorzaakt door micro-organismen. Behalve bepaalde bacteriën zijn er ook sommige schimmels en virussen die de mens ziek kunnen maken. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn o.a. tyfus, paratyfus, polio en griep. De ziekte ontstaat als de mens in contact komt met de ziekteverwekkers. Dit contact kan verlopen via de huid (denk bijvoorbeeld aan abcessen), via de ademhalingsorganen (denk bijvoorbeeld aan een “verkoudheid”) en via de spijsverteringsorganen. Deze laatste vorm is voor ons het belangrijkste. De oorzaak van de ziekte kan het micro-organisme zelf zijn of een door het micro-organisme gevormd gif (toxine genaamd).

Net als de bederfverwekkers komen de ziekteverwekkers overal voor. De herkomstplaatsen van deze bacteriën zijn dus zelden of nooit te herkennen.
Zo kunnen op het oog volledig gezonde varkens best ziekteverwekkende bacteriën met zich meedragen.
Een heel belangrijk feit is. dat ook op verse, onbedorven producten ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn.

 

Twee heel bekende ziekteverwekkers zijn de SALMONELLA TYPHIMURIUM en de STAPHYLOCOCCUS AUREUS.

Deze twee ziekteverwekkers heb hierna in het kort proberen te omschrijven.

Salmonella Typhymurium zijn vooral afkomstig van het levende dier. Als het vlees ermee besmet wordt, en de bacterie kan uitgroeien tot grotere aan tallen (bijvoorbeeld in een slechte koeling), dan is er een groot risico aanwezig. Door deze grotere aantallen bacteriën kunnen vooral lichamelijk zwakkere mensen als baby’s en ouden van dagen gemakkelijk ziek worden.
Vaak wordt de door Salmonella bacteriën veroorzaakte ziekte een “zomer – griepje” genoemd. ieder jaar kost deze ziekte duizenden ziektedagen.!

Staphylococcus Aureuas is meestal afkomstig van de werkers. Deze bacterie komt meestal voor in de neusholte en in ontstoken wondjes. Als deze bacterie op het vlees terechtkomt, dan vormen de bacteriën daar hun toxinen. Deze toxinen worden door verhitting niet gedood. De mensen worden van dit gif ernstig ziek.

In feite betekent dit dat werkers met ontstoken wonden niet met het vlees in contact mogen komen.

DE SCHADE VAN BAKTERIËEN
bederf van voedingsmiddelen, genotsmiddelen en geneesmiddelen > afbraak van eiwitten, vetten en suikers in niet eetbare stoffen
oorzaak van een groot aantal verschillende ziekten > omzetting van voedingsstoffen in giftige stoffen

 

Zie ook: Staphylococcus aureus bacterie ongewenst

Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Sale Solden 2023Sale Solden 2023