Tip van de maand Meng nooit schoonmaakmiddelen ook niet met andere chemie!

H.A.C.C.P. wanneer wel en wanneer niet?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Wilt u weten wanneer wel HACCP nodig is en wanneer niet?

Allereerst is het van belang te weten dat hygiëne tot op zekere hoogte gepraktiseerd dient te worden vanwege het feit dat een menselijk lichaam altijd een bepaalde mate van vervuiling dient te ervaren om het afweer mechanisme goed te laten functioneren ofwel in conditie te houden, daarom is het zaak de hygiëne eisen van huishoudelijk en voedselverwerkende industrie gescheiden te houden danwel te benaderen.

Dit betekend niet dat het huishoudelijk totaal geen hygiëne eisen behoeft noch is het een vrijwaring het huishouden te verwaarlozen.

Dit betekend dat H.A.C.C.P. bestemd is voor voedselverwerkende industrie zoals slachterijen, vleesverwerkende bedrijven, ijslolly fabrieken, slagerijen, groenteboeren en restaurants etc. En bijvoorbeeld niet voor kantoorpanden, scholen en niet in huis.

Het is zelfs zo dat alles in een vleesverwerkende fabriek gebouwd is om met de zwaarste chemicaliën te kunnen reinigen en met de zwaarste ontsmettingsmiddelen bacteriën te kunnen af doden en dit alles onder hoge druk (onderdelen d.m.v. dompel reiniging desinfectie). In de Food worden kosten noch moeite gespaard om het gewenste resultaat te bereiken. Dus de gebouwen en alle machinerie die daar binnen komt/is dient zoveel mogelijk ZONDER hoeken en of moeilijk bereikbare plaatsen gebouwd/ontworpen te zijn.

Opmerkingen:

  • Apparaten met te veel hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen en die niet volledig geschuimd en afgespoten kunnen worden met hoge druk komen er bij een goed vleeswarenbedrijf NIET IN !
  • Er zijn ook bedrijven die interessant doen en daarbij het begrip H.A.C.C.P. gebruiken als middel om sier mee te maken. (Dergelijke bedrijven dienen eigenlijk op de vingers getikt te worden door de Europese commissie en of Internationale commissie wegens onrechtmatige beweringen.)