Tip van de maand Meng nooit schoonmaakmiddelen ook niet met andere chemie!

Wat is lakmoes papier?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Lakmoes papier als pH-indicator

Lakmoes papier is om de pH-waarde van een vloeistof te bepalen. Het lakmoespapier dient eventjes in de te meten vloeistof ingedompeld te worden, waarna deze verkleurt en met behulp van de indicatieschaal kan de pH-waarde afgelezen worden.

Het meetbereik of de pH-schaal loopt van 0 tot en met 14. Een product met een:

  • 0 = sterk zuur
  • 7 = neutraal
  • 14 = sterk alkalisch

De pH-waarde geeft het zure of’ alkalische karakter van een vloeistof aan. Per punt of waarde is er een logaritmisch verschil. Bijvoorbeeld pH 1 verschilt ten opzichte van pH 5 = 10 x 10 x 10 x 10 = 10.000
Ogenschijnlijk kleine verschillen zijn in werkelijkheid dus groot.

Vroeger beschikte men enkel over lakmoes wat feitelijk een in water oplosbaar blauw-violet poeder is dat door kleurverandering aangeeft of een oplossing zuur of basisch is. In een zure oplossing wordt de stof rood, in een basische oplossing blauw. Het werd in het laboratorium gebruikt als indicator van zuurgraad of alkaliteit. In een zure oplossing, bij een hoge concentratie H+-ionen verandert de kleur in rood (pH < 4.5), en in een basische oplossing, bij een hoge concentratie OH–ionen (pH > 8) verandert de kleur in blauw.

Hierna een voorbeeld van lakmoes pH-indicator papier oud type waarde onder pH 4,5 rood waarde boven pH 8,3 blauw

Echter zoals alle meetinstrumenten in de loop der tijd nauwkeuriger geworden zijn zo ook het lakmoes pH-indicator papier!

Lakmoes papier kopen?

Tegenwoordig kun je lakmoes papier kopen in allerlei soorten en maten, zoals bijvoorbeeld kant en klare meet strips of een doosje met afscheurbare rol. Op de verpakking staat dan een handige schaalverdeling waar het indicator-papier opgelegd kan worden en verschoven tot de juiste kleur en daarboven simpelweg de waarde aflezen en klaar!

Voorbeeld pH strips

Hierna een voorbeeld van lakmoes pH strips > schaalverdeling Voorzijde verpakking > schaalverdeling Achterzijde verpakking

ph strips

ph strips

ph strips

Benodigdheden:

(gemakshalve voor particuliere bezoekers hierna met klik op blik gemak  koppeling naar betreffend product bij bol.com verwerkt in tekst)

Lakmoes papier kopen (strips)

 

Wellicht ook interessant: pH waarde vloeistof meten