Tip van de maand Besef goed in welke ruimte u zich bevindt alvorens er een schoonmaak methode op los te laten.

Wat is een goede hygiënische bedrijfsvoering m.b.t. desinfectiemiddelen?

Schoonmaak specialist: Alfred van der Spek

Wat is een goede hygiënische bedrijfsvoering m.b.t. desinfectiemiddelen?

Voor een goede hygiënische bedrijfsvoering is het ontsmetten van een object/bereid plaats beslist noodzakelijk. Hiervoor zijn diverse goede toegelaten desinfectiemiddelen te koop.

Bij gebruik ervan is het echter noodzakelijk dat op de verpakking voorgeschreven werkwijze goed wordt opgevolgd. Indien men dit niet doet, bestaat er kans dat restanten van een desinfectie middel aanwezig blijven op apparatuur, werkbanken e.d., waardoor eetwaren hiermee kunnen worden verontreinigd.

Het in en op eetwaren aanwezig zijn van deze restanten desinfectiemiddelen is strafbaar gesteld bij de Bestrijdingsmiddelenwet (1962).

Methode:
Indien u de hierna volgende werkwijze goed uitvoert, bent u bezig met een goede bedrijfsvoering, die zowel voldoet aan de bepalingen gesteld in de Bestrijdingsmiddelenwet als aan de Vleeskeuring wet (zes gulden regels):

1 — Verwijder de grove “etensresten”.

2 — Spoel de oppervlakte met lauw water af.

3 — Reinig grondig met een doelmatig reinigingsmiddel met een  temperatuur van 55-650C.

4 — Spoel met heet water (+/- 800C) na.

5 — Desinfecteer met een toegelaten middel volgens de gebruiksaanwijzing.

6 — Spoel grondig na met koud schoon water (zo nodig bij aanvang van de bereidingswerkzaamheden herhalen).